Le contenu de cette page nécessite une version plus récente d’Adobe Flash Player.

Obtenir le lecteur Adobe Flash

Τα παιχνίδια, παρόντα σε όλους τους πολιτισμούς, ασκούσαν ανέκαθεν μια έλξη στους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους και αντιπροσωπεύουν για μας ένα εργαλείο κοινωνικοπολιτισμικό, εκαπιδευτικό, θεραπευτικό.
Η KALOUMBA ανακαλύπτει παραδοσιακά παιχνίδια τα οποία προέρχονται από όλο τον κόσμο και διάφορες ιστορικές περιόδους και τα κατασκευάζει ανακυκλώνοντας παλιά ξύλινα αντικείμενα. Πρόκειται για παιχνίδια
επιτραπέζια στρατηγικής, σπαζοκεφαλιές, παιχνίδια δεξιοτήτων, ομαδικά παιχνίδια εξωτερικού χώρου.
Οι δραστηριότητες με θέμα τα παιχνίδια του κόσμου είναι διαγενεακές και ενθαρρύνουν την επικοινωνία, την αλληλεγγύη και το σεβασμό προς τους άλλους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη προσωπικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας και χαρακτηριστικό των «παιχνιδιών του κόσμου».
Το φορτηγάκι μας, είδος κινητής «παιχνιδοθήκης», μας επιτρέπει να μετακινούμαστε στη Γαλλία και το εξωτερικό, να πηγαίνουμε προς τους άλλους,βοηθώντας μας να μεταφέρουμε παιχνίδια και κάποια βασικά εργαλεία για την κατασκευή καινούργιων παιχνιδιών με άλλους ανθρώπους.

Η δράση μας απευθύνεται σε παιδιά, ενήλικες, άτομα κάθε ηλικίας....σε όλο τον κόσμο!!!


Η KALOUMBA είναι μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση (νόμος 1901) η οποία ιδρύθηκε το 2002 στο Παρίσι από τέσσερεις φίλους με πάθος για τα παιχνίδια και με διάθεση για δημιουργική δράση, μέσα από τις συναντήσεις ανθρώπων σε κλίμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και ανταλλαγής ποικίλων πολιτιστικών εμπειριών.


Στόχος της οργάνωσής μας είναι:
-να ανακαλύψουμε διάφορα παιχνίδια των 5 ηπείρων,  παιχνίδια δομημένα γύρω από ένα σύστημα κανόνων και όχι το αφηρημένο παιχνίδι
- να τα κατασκευάσουμε ανακυκλώνοντας παλιά ξύλινα αντικείμενα
- να καλέσουμε τον κόσμο σε παιχνίδι αποσκοπώντας στην υλοποίηση δράσεων με χαρακτήρα εκπαιδευτικό, θεραπευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό.


Αρχικά, ξεκινήσαμε την κατασκευή των παιχνιδιών με εργαλεία τα οποία ήδη διαθέταμε και ανακυκλώνοντας ξύλινα αντικείμενα που βρίσκαμε. Ο καθένας μας διέθετε κάποια εμπειρία σχετικά με την επεξεργασία του ξύλου και τις εικαστικές τέχνες.
Επίσης, τρία μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στο παρελθόν σε διάφορες δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα (κατασκηνώσεις, χώρους ψυχαγωγίας, σχολική υποστήριξη...). Έξι μήνες αργότερα, έχοντας κατασκευάσει περίπου είκοσι παιχνίδια, ξεκινήσαμε τη διοργάνωση των πρώτων μας δράσεων γύρω από τα παιχνίδια του κόσμου.


Το 2003 αγοράσαμε το πρώτο μας LUDOBUS, χάρη στο οποίο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας ταξίδι - project, σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, με θέμα τα παιχνίδια του κόσμου.


Από το 2007 διαθέτουμε το δικό μας εργαστήρι κατασκευής παιχνιδιών.
Μέσα σε 13 χρόνια πραγαματοποιήσαμε περισσότερες από 500 animations (παιχνίδι με τον κόσμο), απευθυνόμενοι σε
διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, 50 εργαστήρια, κατασκευάσαμε περισσότερα από 300 παιχνίδια προερχόμενα από σαράντα διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων κάποια είναι ηλικίας 5000 χρόνων και υλοποίσαμε 4 εθνικά και 9 διεθνή projects.

Η οργάνωσή μας ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη εθνικών και   διεθνών συνεργασιών οι οποίες αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης, τις πολιτισμικές ανταλλαγές, τη διαπροσωπική επικοινωνία και την τοπική ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, οι διεθνείς δράσεις της Kaloumba έχουν 4 στόχους:
-να γνωριστούμε με καινούργιους ανθρώπους παίζοντας
-να συνεργαστούμε με τοπικούς φορείς και δομές (εκπαιδευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές..) οι οποίες ενδιαφέρονται να εντάξουν τα παιχνίδια στις δράσεις τους
-να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες για τη σημασία του παιχνιδιού αλλά και της ανακύκλωσης (ειδικότερα του ξύλου)
-να κάνουμε έρευνα γύρω από τα παραδοσιακά και όχι μόνο παιχνίδια του κάθε τόπου καθώς και τις διάφορες τεχνικές επεξεργασίας του ξύλου.

Jeux M’ Bouge 2003-2007
Σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας
Πρόκειται για μια δράση σταθμό της οργάνωσής μας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα συνεχόμενα καλοκαίρια.
Χαρακτηριστικό της οι μεγάλες διαδρομές με πολλές μετακινήσεις, προκειμένου να παίξουμε με πολλούς ανθρώπους από διαφορετικά μέρη.
Η δράση μας αυτή σε αριθμούς μεταφράζεται σε:
Περισσότερα από 1500 άτομα τα οποία συναντήθηκαν σε 100 animations και 16 000 km για το φορτηγάκι μας.
Έχουμε συμμετάσχει και παρέμβει σε χώρους όπως νοσοκομεία, κέντρα εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες,
κέντρα νεότητας και ψυχαγωγίας, γηροκομεία, νοσοκομεία, campings, festivals .....

Σε διεθνές επίπεδο, πραγματοποιήσαμε 9 projects στη Χιλή, την Ουρουγουάη, τη Σενεγάλη και την Ελλάδα.

Το πρώτο στάδιο της δράσης μας είναι η έρευνα των παραδοσιακών παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις εποχές.

Επειδή το παιχνίδι είναι έννοια αρκετά διευρυμένη κι εμπεριέχει διάφορα είδη επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στα παιχνίδια τα οποία χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο σύστημα κανόνων. Συνήθως παίζονται πάνω σ'ένα διάγραμμα το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το πλατό του παιχνιδιού, ενώ άλλα παιχνίδια χρησιμοποιούν ξύλινα μπαστούνια, κορίνες ή διάφορα εξαρτήματα φτιαγμένα από ξύλο.
Πρόκειται για παιχνίδια επιτραπέζια, δεξιοτήτων, σπαζοκεφαλιές, εξωτερικού χώρου. Τα περισσότερα από αυτά δεν εκδόθηκαν ποτέ και παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό, κάποια παίζονται ακόμα από συγκεκριμένους πληθυσμούς και κάποια άλλα ξεχάστηκαν τελείως.
Η έρευνά μας στηρίζεται σε βιβλιογραφικές και διαδυκτιακές πηγές, αλλά και σε πληροφορίες που μας μεταφέρει ο κόσμος που συμμετέχει στις δράσεις που διοργανώνουμε στη Γάλλια και σε άλλες χώρες. Επίσης στα διάφορα ταξίδια μας προσπαθούμε να κάνουμε επί τόπου έρευνα συλλέγοντας στοιχεία για τα παραδοσιακά παιχνίδια της εκάστοτε περιοχής.
Η δράση της οργάνωσής μας ξεκίνησε από την έρευνα για τα παιχνίδια του κόσμου κι αποτελεί βασικό εργαλείο για τη συνέχειά της και τον εμπλουτισμό της με νέα παιχνίδια.

Όλα τα παιχνίδια κατασκευάζονται από εμάς τους ίδιους στο εργαστήριό μας ανακυκλώνοντας παλιές ξύλινες επιφάνειες που βρίσκουμε συνήθως πεταμένες στο δρόμο και χρησιμοποιώντας τεχνικές οι οποίες σέβονται το φυσικό περιβάλλον.
Με αυτό τον τρόπο δρούμε ενάντια στην υπερκαταναλώση των φυσικών πόρων, η οποία παρατηρείται στις σύγχρονες
βιομηχανικές χώρες.
Η χειροποίητη κατασκευή των παιχνιδιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας, καθώς αντιπροσωπεύει την ευχαρίστηση και την αγάπη όλης της ομάδας γι’ αυτό που κάνουμε.

Στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε και να διαδώσουμε την κουλτούρα του παίζειν, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με άτομα και ομάδες οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν δράσεις με θέμα τα παιχνίδια του κόσμου. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι συμμετείχαμε στη δημιουργία 7 ομάδων στη Γαλλία και στο εξωτερικό: οι οργανώσεις Alea και  La Otra Micro στη Χιλή, ADS στη Σενεγάλη,  Mundus Karavan και La Grande Famille στη Γαλλία δραστηριοποιούνται στο χώρο των παιχνιδιών του κόσμου.
Στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας εξακολουθεί να προτείνει και να διοργανώνει να δράσεις με παιχνίδια, σε συνέχεια της συνεργασίας μας το 2010.

ΑΡΧΙΚΗ
- Kaloumba
- Δράσεις
- Projects
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Animations
- Εργαστήρια
- Πώληση
- Εκπαιδεύσεις

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
- Κατάλογος
- Κανόνες
- Βιβλιογραφία
- Ιστορία των παιχνιδιών
-
Ο ρόλος του παιχνιδιού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Επικοινωνία
- Σύνδεσμοι