Le contenu de cette page nécessite une version plus récente d’Adobe Flash Player.

Obtenir le lecteur Adobe Flash

 

Σε αυτή τη στήλη θα βρείτε τον κατάλογο των παιχνιδιών που έχει κατασκευάσει η οργάνωσή μας, τους κανόνες τους συνοδευόμενους από διάφορα ιστορικά στοιχεία σε σχέση με την προέλευσή τους, καθώς και τη βιβλιογραφία μας.
Οι πληροφορίες που παραθέτουμε αποτελούν σύνθεση, όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη, βιβλιογραφικών αναφορών.

Στόχος μας είναι η ανακάλυψη των παιχνιδιών που προέρχονται από όλο τον κόσμο, για να μοιραστούμε στη συνέχεια τις γνώσεις μας με κάθε ενδιαφερόμενο. Γι’ αυτό το λόγο οι κανόνες των παιχνιδιών που έχουμε κατασκευάσει βρίσκονται στη διάθεσή σας.
Πρόκειται για παιχνίδια αρχαία αλλά και σύγχρονα, από διάφορες χώρες του κόσμου.
Κάποια από αυτά κυκλοφορούν στο εμπόριο ενώ κάποια άλλα δεν έχουν εκδοθεί ποτέ.

Η σειρά σας τώρα να παίξετε!
Διαβάστε τις οδηγίες των παιχνιδιών και προσπαθείστε να τα κατασκευάσετε οι ίδιοι.
Μερικά από τα παιχνίδια που παρουσιάζονται μπορείτε αρχικά να δοκιμάσετε να τα παίξετε σ'ένα φύλλο χαρτί και αν σας αρέσουν να τα κατασκευάσετε ανάλογα με τα τεχνικά μέσα που διαθέτετε.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Κάποια παιχνίδια, προς αποφυγή απομιμήσεώς τους, προστατεύονται από την επωνυμία εταιρειών ή από τη διεθνή νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Όποιοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που παρέχουμε για εμπορικούς σκοπούς, θα πρέπει να σεβαστούν τη σχετική νομοθεσία και τις δεσμεύσεις που επιβάλλονται σε σχέση με τους δημιουργούς τους.
Η οργάνωσή μας δε φέρει καμία ευθύνη πάνω σε αυτό το θέμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

s

s

 

Οι ρίζες του παιχνιδιού είναι τόσο βαθειές μέσα στο χρόνο όσο και η ιστορία της ανθρωπότητας.
Η εμφάνιση κι εξαφάνιση των παιχνιδιών είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εξέλιξη των κοινωνιών και των πολιτισμών που τα δημιούργησαν.
Στα τέσσερα σημεία του πλανήτη μας, αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά κείμενα μαρτυρούν την ύπαρξη παιχνιδιών ήδη από την αρχαιότητα.
Όσον αφορά τα επιτραπέζια παιχνίδια, αντικείμενο της δράσης και έρευνάς μας, το παιχνίδι των βασιλικών τάφων της Ουρ στη Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ), είναι το αρχαιότερο επιτραπέζιο παιχνίδι που έχει έρθει στο φως, το οποίο χρονολογικά προσδιορίζεται στο 2600 πριν την εποχή μας.
Τα πρώτα ζάρια σε σχήμα κύβων έκαναν την εμφάνισή τους  γύρω στο 2300 πριν την εποχή μας, στον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού. Η σημερινή τους αρίθμηση με το άθροισμα των αντίθετων πλευρών τους ισότιμο με 7 γενικεύθηκε στην αρχαία Ελλάδα τον 7ο π.Χ αιώνα.
Στην αρχαία Ελλάδα το παιχνίδι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της παιδικής ζωής όσο και της καθημερινότητας των ενηλίκων. Φιλόσοφοι όπως ο Πλάτωνας γνώριζαν καλά τη σπουδαιότητα του παιχνιδιού στη s
διαμόρφωση χαρακτήρα, ήθους και σωματικών δεξιοτήτωντου ατόμου.


Ένα άλλο σημαντικό στάδιο στην παγκόσμια ιστορία των παιχνιδιών φέρει τη σφραγίδα του Alphonse X, βασιλιά της Καστίλης. Γνωστός στην ιστορία ως Alphonse ο Σοφός, διηύθυνε προσωπικά μια ομάδα ειδικών η οποία ανέλαβε τη συγγραφή μιας σειράς βιβλίων πάνω σε θέματα που για τα τον ίδιο τον Σοφό αποτελούσαν τη βάση της κοινωνίας. Μεταξύ αυτών των θεμάτων, όπως η ιστορία, η θρησκεία, η αστρονομία και η μαγεία είχε τη θέση του και το "Βιβλίο των παιχνιδιών".

sΤα σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους  γύρω στο 1840, την ίδια εποχή με τη χρωμολιθογραφία. Είναι το σημείο εκκίνησης της μαζικής παραγωγής του παιχνιδιού με χρώματα και σε χαρτόνι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Εδώ και χιλιετίες τα παιχνίδια διέσχισαν σύνορα και ωκεανούς ταξιδεύοντας με εμπόρους, εξερευνητές, στρατιώτες και πολλά από αυτά τροποποιήθηκαν μετά από αιώνες ύπαρξής τους.
Σήμερα η οικογένεια των παιχνιδιών με πιόνια είναι τεράστια, προσφέροντάς μας εκατοντάδες παιχνίδια και ακόμα περισσότερες παραλλαγές τους σε όλο τον κόσμο.


 

Το παιχνίδι αποτελεί κομμάτι της ανθρωπότητας και παρ’όλο που συνδέεται κυρίως με την παιδική ηλικία και τη διασκέδαση αποτελεί ένα πραγματικό μέσο εκπαίδευσης, θεραπείας, κοινωνικής συνοχής και πολιτιστικού ανοίγματος.

Πολιτισμός: Το παιχνίδι αποτελεί γέφυρα μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών του πλανήτη μας. Ανακαλύπτω τον κόσμο μέσα από τα παιχνίδια του σημαίνει έρχομαι σ’επαφή με άλλους πολιτισμούς, «ανοίγω» σε άλλους τρόπους σκέψης.
Είτε πρόκειται για παιχνίδια δεξιοτήτων, στρατηγικής, ή τύχης, αποτελούν αντανάκλαση των λαών και των πολιτισμών τους. Η μεγάλη ποικιλία των παιχνιδιών που υπάρχουν και είναι γνωστά στις μέρες μας μας επιτρέπει να θαυμάσουμε την ανθρώπινη δημιουργικότητα, παρέχοντάς μας πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο επινοήθηκαν και τη συμβολική τους διάσταση. s


Εκπαίδευση: Διεγείροντας τη φαντασία και κεντρίζοντας την περιέργεια σ’ένα πρώτο επίπεδο, το παιχνίδι συμβάλλει στην ψυχική και διανοητική ανάπτυξη του ανθρώπου. Μας κάνει να σκεφτούμε, να χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας και ν’αξιοποιήσουμε τα ένστικτά μας, να ισχυροποιήσουμε τη θέλησή μας και να κάνουμε συνειδητές επιλογές. Επιδρά άμεσα στην ικανότητά μας για συγκέντρωση, για την απόκτηση δεξιοτήτων, κινήτρων και στάσεων απαραίτητων για την κοινωνική προσαρμογή και συμμετοχή.

Στην Ευρώπη το παιχνίδι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα ως εργαλείο παιδαγωγικό κι εκπαιδευτικό, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού. Σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Ασία, το παιχνίδι χρησιμοποιούνταν ως εργαλείο μάθησης.
Ορισμένα παιχνίδια έχουν ρόλο μύησης, όπως στην περίπτωση των ινδιάνικων φυλών της βόρειας Αμερικής: για να γίνουν αποδεκτοί από τους ενήλικες οι νέοι έπρεπε ν'αποδείξουν τις ικανότητές τους στο σημάδι, περνώντας βέλη μέσα από ένα σιδερένιο κρίκο.
Από την άλλη μεριά, η οξυδέρκεια και η ταχύτητα στην ανάλυση μιας κατάστασης στρατηγικής σημασίας όπως εκφράζονται στο σκάκι, αποτελούν πνευματική άσκηση.

Επικοινωνία: Δημιουργώντας χώρους παιχνιδιού συμβάλλουμε στη διαπροσωπική επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων γενεών και πολιτισμών. Το παιχνίδι φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσα σ’ένα ευχάριστο κλίμα συνύπαρξης και ανταλλαγής, όπου η ιδιότητα του παίκτη παραμερίζει όλες τις υπόλοιπες και ενώνει τους συμμετέχοντες γύρω από την κοινή τους διάθεση για παιχνίδι.

 

 

ΑΡΧΙΚΗ
- Kaloumba
- Δράσεις
- Projects
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Animations
- Εργαστήρια
- Πώληση
- Εκπαιδεύσεις

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
- Κατάλογος
- Κανόνες
- Βιβλιογραφία
- Ιστορία των παιχνιδιών
-
Ο ρόλος του παιχνιδιού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Επικοινωνία
- Σύνδεσμοι